سردرد نتیجه تعامل ناصحیح بین سیگنال های مغز، رگ های خونی، و اعصاب اطراف آن است . در طی سردرد ، اعصاب خاص از رگ های خونی و عضلات سر فعال شده و ارسال سیگنال های درد به مغز را موجب می شوند.
سردرد هایی که به صورت ناگهانی رخ می دهد ( شروع حاد ) معمولا به علت یک بیماری ، عفونت، سرما، یا تب هستند. شرایط دیگری هم است که می تواند باعث سردرد حاد شود و شامل سینوزیت (التهاب سینوسها) ، فارنژیت ( التهاب یا عفونت گلو ) ، یا اوتیت ( عفونت یا التهاب گوش ).
در برخی موارد، سردرد ممکن است ناشی از ضربه به سر ( تروما ) و یا به ندرت ، نشانه ای از یک بیماری جدی پزشکی باشد.
از علل شایع سردرد، نوع تنشی یا سردرد استرس عاطفی مربوط به خانواده و دوستان ، کار، یا مدرسه ، استفاده از الکل ، وعده های غذایی ، تغییر در الگوهای خواب ، استفاده بیش از حد از دارو ، افسردگی است . علل دیگر سردرد تنشی عبارتند از : خستگی چشم و گردن و یا فشار.
سردرد همچنین می تواند توسط عوامل محیطی خاص که در محیط داخلی یک خانواده به اشتراک گذاشته شده است ، مانند قرار گرفتن در معرض دود سیگار یا قلیان، بوی قوی برخی مواد شیمیایی خانگی و یا عطر ، قرار گرفتن در معرض آلرژن خاص (مواد حساسیت زا) ، و یا خوردن غذاهای خاص ایجاد شود. استرس، آلودگی هوا، سر و صدا، نور شدید ، و تغییرات آب و هوایی از دیگر عوامل محیطی است که می تواند موجب ایجاد سردرد در برخی از مردم شود.
فعالیت بدنی بیش از حد نیز می تواند موجب ایجاد میگرن در کودکان و بزرگسالان شود.
با پزشک خود برای پیدا کردن عاملی که باعث سردرد شما میشود مشورت کنید.
آیا کودکان پس از بزرگ شدن از شدت سردردشان کاسته میشود ؟
سردردهایی که عامل خاصی ندارند معمولا با بالا رفتن سن کودک بهبود می یابد. سردرد ممکن است ناپدید شود و سپس در مراحل بعدی زندگی بازگردد .در بسیاری از پسران مشاهده میشود که میگرن آنها با بزرگ تر شدن کاهش می یابد ، اما در دختران ، فرکانس میگرن به دلیل تغییرات هورمونی تمایل به افزایش دارد . میگرن در دختران نوجوان به نسبت پسران سه برابر بیشتر احتمال دارد که رخ دهد.
پژوهشگران به والدینی که کودک خردسال آنها دچار سردرد است، توصیه اکید میکنند که سردرد کودک را تنها حمل بر خستگی ندانند و چنانچه سردرد کودک ادامه داشت، حتما با پزشک متخصص تماس بگیرند.
گفتنی است؛ سردرد طولانی مدت و یا مکرر در کودک میتواند نشانه از دست دادن آب بدن به دلیل آنفلوآنزا و یا حتی در بدترین حالت ابتلا به سرطان مغز باشد.
بررسیها نشان میدهند؛ تنها سردرد مداوم در کودک نشان دهنده ابتلای او به سرطان مغز نیست و مشکلات دیگری مانند تغییرات خلق و خو و پرخاشگری به همراه تغییر زاویه دید و دوبینی به همراه برهم خوردن تعادل و سرگیجه همگی از علائم مشکوک به سرطان مغز در افراد است.
پزشکان تنها راه برای تشخیص قطعی سرطان مغز و یا سردرد به دلایل دیگر را انجام MRI مغزی با دستور پزشک معالج میدانند.
پزشکان دلایل مختلفی را برای بروز سردرد در کودکان موثر میدانند از جمله کم آبی، عدم خوردن یک وعده غذایی در روز که منجر به پایین آمدن سطح قند خون و بروز سردرد میشود و همچنین استرس و اضطراب که در خانه و یا مدرسه کودک خردسال وجود دارد.
پزشکان برای رفع مشکل سردردهای عادی در کودکان علاوه بر مشورت با پزشک، استراحت در یک اتاق تاریک، خوردن غذاهای مناسب و کنترل دمای بدن را توصیه میکنند.